Επιφυλακές προσωπικού-διευκρινίσεις

Συνάδελφοι,

Στις 2-5-2017 με έγγραφό μας ζητούσαμε από τον Διοικητή ΠΕ.ΠΥ.Δ.Θεσσαλίας να δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις προς τους Διοικητές όλων των υπηρεσιών, ώστε να γίνεται, όταν απαιτηθεί επιχειρησιακά, ορθή και σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις διαταγές του Α.Π.Σ θέση σε επιφυλακή του προσωπικού.

Πράγματι, έγινε η παραπάνω ενημέρωση, όπου αναφέρθηκαν τα εξής:

Πριν τεθεί μέρος του προσωπικού  κάποιου σταθμού σε επιφυλακή 1ου σταδίου από τον διοικητή του, σε συμβάν που χρίζει ενίσχυσης, θα  ενισχύεται η δύναμη των οχημάτων από όμορους σταθμούς και κλιμάκια, ακόμα και από υπηρεσίες όμορων νομών αν αυτό κριθεί αναγκαίο από την ΠΕ.ΠΥ.Δ. Το ίδιο φυσικά θα ισχύει και αντίστροφα αν χρειαστεί ενίσχυση κάποια υπηρεσία έτερου όμορου νομού.

Για τα όποια συμβάντα σχετικά μικρής επικινδυνότητας, θα γίνεται από όλες τις δυνάμεις (πληρώματα, διοικητές, επιχειρησιακούς) προσπάθεια να ‘’κλείνουν΄΄ αυτά τα συμβάντα  αν είναι δυνατόν μέσα στο 24ωρο, ώστε να μην τίθενται συνάδελφοι την επόμενη ημέρα σε επιφυλακή.

Σε περιπτώσεις γενικής επιφυλακής, θα ενημερώνονται και θα δίνουν το παρών  άπαντες οι υπάλληλοι (εξαιρούνται όσοι βρίσκονται σε άδεια ή ρεπό εκτός αν διαταχθεί ανάκληση από το Α.Π.Σ) και στη συνέχεια θα ακολουθούν τις εντολές της διοίκησης, σύμφωνα πάντα με την υπ’αριθμ. 20185 Φ.105.9 /1999 δ/γή του Α.Π.Σ (ορισμός ομάδων, πλεονάζων προσωπικό σε κατ’οίκον ετοιμότητα κ.λ.π)

Θα πρέπει επίσης οι συνάδελφοι που υπηρετούν στον πυροσβεστικό  σταθμό της 110 Π.Μ να γνωρίζουν πως σύμφωνα με την 13322 Φ.702.15 3/3/17 και την 17068 Φ. 702.15 16/3/17 διευκρινιστική δ/γή Α.Π.Σ, το προσωπικό των Α/Δ όλης της χώρας  θα συμμετέχει σε δράσεις δασοπυρόσβεσης και αυτό θα συμβαίνει μόνο σε δασικές πυρκαγιές και αφού το προσωπικό θα έχει τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, κατόπιν  διαταγής του οικείου Διοικητή ΠΕ.ΠΥ.Δ.

Όσον αφορά το Π.Κ εθνικών οδών Πυργετού, σύμφωνα με τις παραπάνω διαταγές του Α.Π.Σ, θα εμπλέκεται στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών  με το υδροφόρο δασικό όχημα που του έχει διατεθεί και αφού έχει διαταχθεί επιφυλακή του προσωπικού. Σε ερώτημα που θέσαμε στον Διοικητή ΠΕ.ΠΥ.Δ μας απάντησε πως όταν ο νομός ή η περιφέρεια τίθεται σε επιφυλακή αυτό θα ισχύει για όλους τους σταθμούς, τα Π.Κ και την 8η ΕΜΑΚ, η οποία ομοίως θα συνδράμει με υδροφόρο όχημα σε δασικές πυρκαγιές ανά την περιφέρεια. Επίσης μας ενημέρωσε ότι ο τομέας ευθύνης του Π.Κ Πυργετού είναι αποκλειστικά ο αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και ότι σε αστικό συμβάν στην ευρύτερη περιοχή του Πυργετού η παρουσία του υδροφόρου οχήματος, αν χρειαστεί, θα είναι καθαρά για ενίσχυση του 3ου Π.Σ Λάρισας ο οποίος και έχει και την επιχειρησιακή  ευθύνη της περιοχής και τη σύνταξη του δελτίου συμβάντος.

Συνάδελφοι,

Ήδη από τις πρώτες ημέρες της αντιπυρικής περιόδου, σε μία-δύο δύσκολες ημέρες, έχει διαφανεί η πρόθεση από την πλευρά των διοικητών να μην γίνεται αλόγιστη χρήση των επιφυλακών. Ευελπιστούμε και αναμένουμε αυτό να συνεχιστεί και στις δύσκολες καλοκαιρινές ημέρες. Όλοι εμείς οι συνάδελφοι, απ’όποιο πόστο και αν υπηρετούμε, θα πρέπει να επιδείξουμε για άλλη μία φορά συναδελφικότητα και επαγγελματισμό και να προστατεύσουμε τη ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας με πιστή εφαρμογή των νόμων και των διαταγών που διέπουν το Π.Σ, έχοντας πάντα ως πρώτο μέλημα την προσωπική μας ασφάλεια. Ας μη δώσουμε το δικαίωμα σε κανέναν,  μέσα από πονηρές και αδιάφορες συμπεριφορές, να αμαυρώσει την εικόνα που έχουν οι πολίτες για εμάς.

Επειδή όπως όλοι γνωρίζουμε , δεν είναι όλες οι επιφυλακές νόμιμες ούτε η κάθε επιφυλακή παράνομη, καλούμε τον κάθε συνάδελφο που, ενώ θεωρεί πως είναι τυπικός στα καθήκοντά του πιστεύει ότι ταλαιπωρείται  μέσω παράνομων επιφυλακών, να επικοινωνήσει με το σωματείο με τους εξής τρόπους:

  • Τηλεφωνικά με οποιοδήποτε μέλος του Δ.Σ.
  • Καταθέτοντας την άποψή του στο mail: thessaliaseyps09@gmail.com
  • Μέσω του site του σωματείου: www.eypsthes.gr στη σελίδα ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.

 

Ο Πρόεδρος

Ρούντος Βασίλης

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail